Zdravju prijazne dišave za dom

Tudi, če jih ne uporabljate doma, jih vseeno zagotovo poznate s televizijskih oglasov. Dišava tista, dišava ta, osvežilec zraka takšen in drugačen, svečke takšne in še bi lahko naštevali ... Če povzamem, vsi odišavljeni predmeti, ki nam zrak v domu pravzaprav onesnažujejo. 

Pred kratkim smo z ekipo Nakupujmo Skupaj razpravljali, kako bi naš prostor "odišavili", da bi bilo ob vstopu vanj, še bolj prijetno kot že je. Pri brskanju po spletu smo naleteli na tole: http://www.nrdc.org/health/home/airfresheners/fairfresheners.pdf. Datoteka vsebuje informacije škodljivih snoveh, ki jih osvežilci zraka vsebujejo. Še posebej gre izpostaviti, da škodljive snovi slabo vplivajo na ljudi z astmo in alergijami. 

Torej, še ena izmed stvari, katerih se je bolje izogibati. 

Ampak ekipa si je še vedno želela v prostoru ustvariti prijeten vonj, ki pa, sedaj ko poznamo stranske učinke, ne bo nikomur škodljiv za zdravje. Zagotovo se tudi vam kdaj doma zgodi, ko kuhate kosilo npr. s česnom in ostane vonj v kuhinji še naslednji dan – le da tokrat vonj ni več tako omamen in vabljiv, kot je bil, ko smo kuhali. 

Kaj ne bi bilo lepo, da vstopite v svoj prostor in kar začutite nežen in svež vonj, ki pa je obenem še prijazen vašemu zdravju?

Na morju smo nabrali cvetove sivke – po naključju smo jo imeli namreč na vrtu pred hišo. Cvetove smo zapakirali v male prozorne vrečke iz blaga, ki nam sedaj osvežujejo tako domove, kot tudi avtomobile. 

Naša rešitev je torej enostavna, preprosta in še ljubkega videza.

A naj vas razveselimo, da je to le en izmed mnogih načinov kako na zdrav način osvežiti prostore. Še bolj enostavno in pri roki je, če tiste začimbe, zelišča ali pa sadje, ki imajo sladek vonj, kuhate v vreli vodi. Para bo namreč napolnila vaš prostor s prijetnim vonjem, ki bo ostal še nekaj časa. 

Zakaj pa mislite, da nepremičninski agenti ob ogledih hiš pečejo piškote in zavrejo cimetovo vodo? Vabljiva aroma pusti zelo dober prvi vtis. 

IDEJE: 

Pomaranča, cimet in klinčki 
Čudovita aroma in vonj ostaneta v kuhinji dlje časa. Ker vonj ni tako zelo specifičen je primerno za vse prostore. 

Limeta, timijan, meta in vanilin izvleček 
Ta kombinacija ima zelo svež in prijazen vonj.

Bor ali vejice cedre (ali katerekoli druge aromatične vejice), lovorjevi listi in muškatni orešček
Vonj ima bolj kompleksno aromo, zato lahko orešček tudi nastrgate, in ga dodajate po občutku oz. okusu. 

Prijava na e-novice

Facebook