PREDSTAVLJAMO PONUDNIKE

Naši ponudniki so vsi, razen enega, iz Slovenije, velika večina ima ekološka živila, in le izjeme imajo v svoji ponudbi poleg lokalnih tudi druga živila.

Kmetija Aničič iz Dalmacije (Opužen) prideluje eko citruse: pomaranče, limone, mandarine, feijoje idr. Pri vseh citrusih je lupina prehransko uporabna, se pravi ni obdelana s strupenimi škropivi, ki bi citruse zaščitili pred hitrejšim gnitjem ali sušenjem. Vsi sadeži vedno dozorijo na drevesu, saj nimajo hladilnic, zato so vezani na neposredno obiranje tik pred pripravo in predajo. So v postopku pridobivanja ekološkega certifikata. Za sedaj lahko garantirajo samo s svojo besedo in imenom ter seveda s kakovostjo sadja, ki je zares neoporečno.

EKO certifikat

Prvi začetki ekološkega kmetovanja na njihovi kmetiji segajo v leto 2002. Kmetija na robu Ljubljane je razpoznavna predvsem po vzgoji ekološke zelenjave in širokega sortimenta buč. Prednost dajejo zelenim različicam japonskih buč. Sorta Sweet mama ima temno oranžno meso, ki ga odlikuje sladka kostanjeva aroma. Poleg ostale zelenjave imajo večjo zimsko proizvodnjo listnatega zelja ali raštike, ki se od navadnega zelja razlikuje predvsem po temno zeleni barvi, zaradi tega ima veliko vsebnost klorofila. Znani so po pridelavi ploščatega zelja Green Rich, za katerega je značilna sladka aroma, tanek list in je odličen za solato. Proizvajajo tudi ekološke sadike in dišavnice. Izbirajo predvsem odporne sorte, zato je vsa zelenjava pridelana s skrbjo in odgovornostjo do človeka in narave.

 • Balon, kmetija*

EKO certifikat

So ekološka kmetija na Bizeljskem, z dolgoletno tradičijo gojenja žit in česna. V ekološki shemi so že šest let. Pri njih poleg ekološke pire, ajde in česna pridelujejo tudi bučno olje. Ukvarjajo se tudi z gojenjem trte in sadja.

EKO certifikat

Barbio's je nova slovenska blagovna znamka vrhunskih zelenjavnih in zeliščnih ekoloških izdelkov. Za nabavo zelenjave in zelišč sodelujejo neposredno s slovenskimi ekološkimi kmetijami, katerih število se iz leta v leto povečuje.

EKO certifikat

Kmetija leži na Dolenjskem, približno 30 km iz Ljubljane, v vasi Sela pri Višnji Gori, 5 km iz Višnje Gore ali Ivančne Gorice. Čeprav živijo na Dolenjskem, se kmetija uvršča med gorsko-višinske kmetije, saj živijo in delajo na višini 655 m, kar je celo višje od Polževega, ki leži natanko nasproti njih, na drugi strani višnjegorske kotline. V ekološko kmetovanje in pridelavo zelenjave so se preusmerili konec leta 2009, ko sta se na kmetiji zamenjala gospodarja. Vsako leto pridelajo približno 1 tono ekološkega česna (izključno sorto ptujski spomladanski), poleg tega pa še precej čebule, korenja, rdeče pese, krompirja in repe, malo manj pa fižola, zelja, solate itd. Ker česen zahteva 5-letni kolobar, sejejo tudi žita: piro, ječmen, rž, pšenico in ajdo.

Za vse ljubitelje kalčkov in vseh, ki bodo to še postali. Poslanstvo ponudnika je razširiti zavest o kalčkih, o njihovi neverjetni raznovrstnosti, tako glede vsebnosti mineralov in vitaminov, kot barv, oblik ter okusov.

 • Bio Istra Fras, kmetija*

EKO certifikat

Ekološka kmetija Bio Istra Fras je ekološko kontrolo vključena že od samih začetkov postopkov kontrole v Sloveniji. Kmetija ima tudi znamko BIODAR, kar pomeni da izpolnjuje še dodatne oz. strožje standarde in pravila, kot veljajo pri ekološkem kmetijstvu. Kmetija obsega okoli 13 ha površin in ima svoja zemljišča v okolici Ankarana - pod Hrvatini, pri Valdoltri in pri Bertokih. Prevladujejo vinogradi - refošk in malvazija. Poleg vina pa pridelujejo tudi oljčno olje iz sort belica, leccino, pendolino, moraiolo, frantoio pa tudi številne stare sorte oljk kot so karbonija (ankaranska črnica), buga, drobnica in jedilne sorte kot so štorta, katerina, askolana. Posebno pozornost dajejo tudi pridelavi široke palete sredozemske zelenjave (paradižnik, paprika, malancani, mladi krompir, grah, fižol, brokoli, cvetača, zelje, ohrovt v glavah kot tudi listni ohrovt, rukola, radič, artičoke, kardum, petešilj…) in sadja (kaki, češnje, fige, melone, lubenice…). Na kmetiji se trudijo, da bi čim bolj sledili pravilom »krogotoka naravnih snovi« in minimalni uporabi sredstev, ki so sicer dovoljena v ekološkem kmetijstvu (baker, žveplo ipd, razni izboljševalci rasti, kamene moke…). Površine so gnojene z na kmetiji pridelanim konjskim gnojem in dokupljenim ekološkim gnojem.

Mleko bohinjskih kmetov je zelo kakovostno in v sirarno prihaja izključno iz Bohinja. Pridelujejo pa tudi sir, kislo smetano, sirarsko skuto, kislo mleko in jogurt. Izdelki so naravni, narejeni iz nehomogeniziranega mleka.

EKO certifikat: 1 in 2

Kmetija se nahaja 35 km jugovzhodno od Ljubljane v bližini izvira reke Krke. Pridelujejo jabolka sorte Topaz, jagode, sezonsko zelenjavo, žita. Upoštevajo kolobar, ki je v ekološkem kmetovanju zelo pomemben. Od leta 2001 so vključeni v ekološko kontrolo. Pri delu na kmetiji upoštevajo standarde Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije, ki ima skupno blagovno znamko BIODAR.

EKO certifikat: 1 in 2

Kmetija Brhanovi se nahaja v neokrnjenih Brkinih Obalno-kraške regije. Domačija leži na 656 m nadmorske višine. Od 2003 leta dalje se ukvarjajo z ekološkim načinom kmetovanja. Na kmetiji prevladujeta predvsem živinoreja in poljedelstvo. Sejejo tudi različna žita, da lažje upoštevajo kolobar, ki je v ekološkem kmetovanju zelo pomemben. Domačijo obkroža sadovnjak, ki jeseni nudi ekološka jabolka.

 • Bržan, kmetija*

EKO certifikat

So vinogradniško - sadjarsko  -oljarska kmetija v bližini Kopra, v ekološki kontroli so od leta 2008. Površine minimalno gnojijo in tretirajo z dovoljenimi ekološkimi sredstvi. Južno pobočje marežganskega hriba zaradi mikroklimatskih, geografskih in drugih značilnosti nudi vinski trti in drugem sadju prijazen dom. Tam ležijo njihovi vinogradi, tudi 150-letne trte refoška.

 • Čemažar, kmetija*

EKO certifikat

Na ekološki kmetiji Pr' Konc (po domače) v ljubljanskih Klečah slovijo po odličnem zelju, repi in ostalih dobrotah. Že šesto leto pa pridelujejo tudi ekološko zelenjavo, v sožitju z naravo, s seboj in z drugimi.

 • Čampa, čebelarstvo

Čebelarstvo Čampa se nahaja v vasi Žlebič, v Ribniški dolini. Je relativno mlado, saj čebelarijo šele peto leto. Čebelarijo večinoma na Dadant-Battovem panjskem sistemu, ki omogoča točenje medu iz deviških mediščnih satov. Že od začetka čebelarjenja se poslužujejo ekoloških metod zatiranja varoje.

EKO certifikat

Nahajajo se na levi strani Save, šest kilometrov severno od Brežic, v vasi Dečno selo, v ravnini med obronki vinorodnih gričev. Na ekološki način kmetujejo od leta 2003, od junija 2012 pa so uradno vključeni v DEMETER kontrolo, kar pomeni, da delajo po biodinamičnih načelih. Upoštevajo kolobar in lunin koledar. Kmetija je živinorejsko-zelenjadarska kmetija s tržno pridelavo zelenjave in jagod, ki je deloma pridelana v plastenjakih z ogrevanjem s pomočjo toplotne črpalke. 

EKO certifikat

Izhajajo iz stare samooskrbne kmetije Pri Rašu v Mošnjah na Gorenjskem. Pridelujejo stara žita, konopljo in ajdo. Letos nameravajo v pridelavo vključiti tudi zelenjavo v večji količini in presežke ponuditi na trg. Obnovili so star travniški sadovnjak in zasadili stare sorte jablan, ki so že bile na njihovi kmetiji, vse visokodebelne in cepljene na sejanec. Obnovili so nasad češenj, sliv in orehov. Pri pridelavi in predelavi žit in zelenjave skrbno upoštevajo in izvajajo tudi načela biodinamičnega kmetovanja. Za ohranitev rodovitnosti tal uporabljajo izključno preparate iz rastlin koprive, baldrijana, rmana, regrata, njivske preslice, hrastovega lubja in kolobarjenje.

 • Herman, kmetija

Kmetija Krivec, katere nosilec je že od leta 1999 Herman Krivec, se nahaja v osrčju majhne vasi, Zibike, ki je le nekaj kilometrov oddaljena od znanega turističnega kraja Podčetrtek. Je del kozjanske pokrajine, ki je znana po neokrnjeni naravi in pridelavi ekoloških pridelkov na tamkajšnjih kmetijah. Prav tako se na kmetiji Krivec držijo načel ekološkega pridelovanja sadja in zelenjave, saj so tudi sami privrženci zdravega načina prehranjevanja. Z obdelovanjem njiv in nasadov se ukvarjajo skozi vse leto. Pridelujejo zelenjavo v okviru partnerskega kmetovanja in za prodajo na tržnici. Slovijo po slastnih malinah in avtohtonih štajerskih sortah jabolk.

EKO certifikat

Kmetija se nahaja blizu Krškega (Oklukova gora) in se ukvarja s sadjarstvom in drevesničarstvom. Leta 2001 so se usmerili v ekološko pridelavo sadja. Pridelujejo različne vrste jabolk in hrušk, jabolčni sok in sadne sadike odpornih sort, predvsem jablane.

 • Jenko, vrtnarstvo

Gojijo približno 60 vrst zelišč. Vsa zelišča sušijo in pakirajo za prodajo. Zelišča so mikrobiološko pregledana s strani Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj. Kmetija je organizirana kot d.o.o., ker se ukvarjajo z dejavnostjo vzgoje zelenjavnih sadik, vzgoja zelenjave in vzgoja, nabiranje in sušenje zdravilnih zelišč. Pri pridelavi zelenjavnih sadik in vzgoji zelenjave se trudijo, da vzgajajo na naravi prijazen način, to je brez uporabe            kemije. Prav zato obdelujejo majhno površino kmetijske zemlje, pa tudi za delo na kmetiji je običajo na voljo le en par rok. V zadnjem času pa je prioriteta na kmetiji vzgoja, nabiranje in sušenje zdravilnih zelišč. To dejavnost želijo v bodoče še razširiti v predelavo zdravilnih zelišč, mazil, tinktur, mila. V zeliščnem vrtu na cca. 400 m2 pridelujejo okoli 40 vrst zdravilnih zelišč. Veliko zelišč naberejo tudi v naravi. Nabrana zelišča posušimo v naši naravni sušilnici, ki so jo uredili na podstrehi gospodarskega poslopja. Prostor 12x12 m uporabljamo le za sušenje zdravilnih zelišč. Trudijo se, da so zelišča nabrana v času, ki je najbolj primeren za kar največjo vsebnost učinkovin posameznega zelišča, prav  tako veliko pozornost namenjamo čistoči zelišč in pa seveda, da so pravilno posušena, kar najbolj hitro v temnem in zračnem prostoru.  V skrajnem primeru, kadar vreme ne dopušča hitrega sušenja zelišč, pa se poslužijo sušilnice na elektriko.

 • Jože Vidrih

Jože Vidrih iz Mirne je dolgoletni ljubiteljski rejec prepelic. Prepeličja jajčka so izjemno zdrava, zato jih priporočajo bolnikom in majhnim otrokom, predvsem tudi za otroke kateri so alergični na kurja jajca.

EKO certifikat

Kmetija je mešano usmerjena, s poudarkom na pridelavi širokega izbora (istrskih) vrtnin in zelenjave - stročnic, listnate zelenjave, plodovk, kapusnic, korenovk in kobulnic, čebulnic, krompirja, topinamburja in drugih sort. Pri delu na kmetiji ne upoštevajo zgolj obstoječih uradnih »pravil« za ekološko pridelavo, ampak sledijo strožjim (nad)standardom in širšim načelom trajnosti. Veliko pozornosti posvečajo trajnostnim praksam kot so kolobar, zeleno gnojenje, vmesni posevki in uporaba zeliščnih pripravkov za varstvo rastlin. Ne uporabljajo plastičnih folij za zastiranje in gnojil iz živalske kostne moke oz. roževine. Uporabljajo izključno ekološka semena in sadike, površine gnojijo z ekološkim kozjim gnojem in po potrebi še s kupljenimi ekološkimi gnojili iz kompostiranega gnoja.

EKO certifikat

Z gojenjem šitak se ukvarjajo že deset let, v začetku leta 2006 pa so pridobili tudi certifikat za eko pridelane šitake. To pomeni, da so v času gojenja šitake gobe ves čas kontrolirane ter da v celotnem proizvodnem procesu ne uporabljajo nikakršnih zaščitnih kemičnih sredstev.

EKO certifikat

Eno izmed prvih ekoloških kmetij v Sloveniji (od leta 1997), nahajajo se na Gorenjskem. So mešana kmetija, usmerjeni v pestrost, kmetujejo po načelih permakulture. Ukvarjajo se s pridelavo raznovrstne zelenjave: buče hokaido in maslenke, paprike, krompir, topinambur, stročji fižol, čebula, česen, zelje, ohrovt, zelena ... Kolobarjenje je pri pridelovanju zelenjave zelo pomembno, vendar morajo biti zaradi majhnih površin bolj iznajdljivi. Semena vzgojijo sami, gnojijo s kompostom, za varstvo rastlin pa uporabljajo naravne pripravke. Nekaterih vsiljivcev, kot sta koloradski hrošč in rdeči polž, pa se lotijo kar ročno. Na kmetiji so aktivni tudi z vzrejo 150-glave črede ovc jezersko solčavske pasme. Imajo pa tudi prašiče krško-poljske pasme. Primož Krišelj je tudi permakulturni učitelj in predsednik Združenja ekoloških kmetov osrednje Slovenije. Aktivno sodeluje pri promociji sonaravnega življenja od vrtev, do učencev in predajanja izkušenj odraslim.

 • Logar, kmetija*

Na kmetiji se že nekaj let ukvarjajo s pridelavo različnih vrst žit po biodinamični metodi. V njihovi ponudbi najdete ajdo, oves, ječmen, proso in piro. Radi se pohvalijo s tem, da so bili eni izmed prvih kmetij na Gorenjskem, ki so pridobili dovoljenje za pridelavo konoplje!

EKO certifikat

Kmetija leži v gričevnatem delu Dolenjske, v občini Škocjan. Vas, kjer leži kmetija, se imenuje Gorenje Dole, leži na nadmorski višini 270 m, in spada v kraško- gričevnato območje. Ukvarjajo se z prašičerejo, govedorejo, konjerejo za šport, vinogradništvom ter kletarstvom. Vse živali se prosto gibljejo na pašnikih. Ukvarjajo se s pridelavo ekološke zelenjave in so že tri leta v ekološki kontroli. Ker so ugotovili, da z upoštevanjem naravnih zakonitosti pridelajo boljšo zelenjavo, se poslužujejo tudi biodinamičnih metod.

Domačija stoji na liminjanskem hribu, kjer iz nekaj več kot 450 oljk 10-ih različnih sort pridelujejo vrhunsko ekstra deviško oljčno olje iz integrirane pridelave z vsemi potrebnimi certifikati (poglavitne sorte za olje so istrska belica, leccino, piranska buga, pendolin, piranska črnice, frantoip, maurin). Oljke tudi vlagajo (k pomembnejšim za vlaganje prištevajo piransko ukrivljenko (štorta), santa caterino  in ascolano tenero). V zadnjem času pa pri njih dobite tudi izvrstno domačo čokolado in pa kakijevo, kivijevo, figovo in grozdno (izabela) marmelado. Na zalogi imajo tudi manjše količine domačega vinskega kisa.

 • Nabernik, kmetija*

EKO certifikat

Na kmetiji imajo pozitiven odnos do vsega živega, zato ne škropijo s strupi FFS in ne uporabljajo umetnih gnojil, redno kolobarijo. Že starši so bili naravnani k naravnim pristopom, zdaj pa to tradicijo ohranjajo, proces dela je pretežno ročen, pri okopavanju si pomagajo tudi s konjem. Vrtnine varujejo in dognojujejo z domačimi zeliščnimi pripravki kot so koprive, gabez, rman, preslica, kamilica. Setev, okopavanja in spravilo pridelkov opravljajo po biodinamičnem koledarju. Vključeni so v ekološko kontrolo, prvo leto v preusmeritvi. Redijo tudi nekaj krav, nekaj teličkov, konja, kunce in po 2-3 prašiče na leto.

Podjetje se ukvarja z uvozom, pakiranjem in distribucijo ekološko pridelanih živil pod lastno blagovno znamko Narayan, healthy food products. Podjetje je certificiralo vse procese svojega poslovanja, kar kupcem zagotavlja kakovostne izdelke po verjetno najugodnejših cenah v Sloveniji. Njihove surovine so uvožene iz vsega sveta. Kakovost in ekološko pridelavo kontrolirajo državni organi za certifikacijo v vsaki državi posebej. V Sloveniji sodelujejo z Inštitutom za kontrolo in certifikacijo (IKC) iz Maribora , ki kontrolira vse njihove postopke in proizvodne procese.

EKO certifikat

Ekološko usmerjena kmetija iz Dobrove pri Ljubljani se ukvarja z ekološko pridelavo in predelavo žit (moka, zdrob, polenta, testenine), pridelavo zelenjave, sadja in zelišč ter vzrejo živali za meso (kokoši, prašiči, goveja živina) in kokošjimi jajci. Kmetija je registrirana za ekološko pridelavo in predelavo od leta 2006. Vse sadike zelenjave in nekaj semena vzgojijo na kmetiji.

EKO certifikat

Kmetija iz Radomelj je kmetija s 350 letno tradicijo. Ukvarjajo se predvsem z pridelavo različnih vrst poljščin (oljna ogrščica, pira, konoplja, fižol, oves, rž, pšenica in koruza). Pri njih lahko dobite hladno stiskana olja: oljne ogrščice, konopljino, bučno olje pa tudi jabolčni kis, moke in zdrob, marmelade (več vrst) in malinov sirup. V sadovnjaku rastejo jablane sorte: voščenka, grafenštajn, elstar, idared, carjevič, mutsu ter hruške in jagodičevje. 

Gostilna se nahaja v vasi Topol, levo od cerkve Sv. Katarine, na 740 metrov nadmorske višine, s prelepim razgledom na Ljubljano pa vse tja do Krima. Njihove mesne dobrote so na voljo članom Nakupujmo skupaj pa tudi obiskovalcem njihove gostilne.

 • Navdih Istre, kmetija*

EKO certifikat

Ekološko pridelana zelenjava kmetije iz Koštabone raste na njivicah v družbi mladih in starih oljk, sadnega drevja ter fig, obdaja pa jo širok gozdni pas. V ekološko kontrolo je kmetija vključena že od samih začetkov. Na kmetiji ne upoštevajo zgolj obstoječih uradnih »pravil« za ekološko pridelavo, ampak sledijo strožjim (nad)standardom in širšim načelom trajnosti.

Kmetija se nahaja v predmestju Ljubljane - v Savljah. Ukvarjajo se s prirejo mleka in pridelavo sezonske zelenjave. Ker se nahajajo na vodovarstvenem območju, so omejeni z uporabo fitofarmacevtskih sredstev, zato je sezonska zelenjava pridelana na okolju prijazen način, torej brez uporabe pesticidov. Nekaj teh pripravkov se po potrebi uporabi samo na krompirju in zelju, zgolj za zaščito pred boleznimi rastlin in škodljivci, kot je koloradski hrošč in zeljna sovka. V teh najnujnejših primerih uporabijo sredstva, ki so dovoljena v ekološki oz. integrirani pridelavi.

 • Orel, sirarstvo

Kmetija Orel se nahaja v slikoviti vasici Šmarje na Vipavskem. Tu se že leta ukvarjajo predvsem z ovčjerejo. Na kmetiji izdelujejo okusne sire, skuto in sirotko. Nosilni proizvod je ovčji polnomastni, poltrdi sir iz surovega mleka in posebna albuminska skuta, ki je pripravljena iz sirotke. Živali se pasejo skozi celo leto na pašnikih, na kilometer oddaljenem gričku, ki se imenuje Brge, v hlev jih pripeljejo le tistih nekaj zimskih mesecev, ko na pašnikih ni krme za njih. Takrat jedo seno. Poleg trave ter sena, dobijo še manjšo količino žitaric. Leta 2007 so si uredili sirarno in tako imajo sedaj odprto dopolnilno dejavnost: predelava ovčjega mleka na domu. Izdelujejo sir ter albuminsko skuto, ponudijo pa vam lahko še ovčjo sirotko (sladko, primarno).

EKO certifikat

Oštirjeva kmetija je tipična notranjska kmetija, velika 11ha, razdrobljena na 43 parcel, ki so razdrobljene po cerkniškem polju. Na Oštirjevi kmetiji se ukvarjajo s pridelavo poljščin, zelenjave in sadja na prostem in po najnovejših ekoloških smernicah in v sodelovanju z inštitutom KON-CERT. Njihovi cilji so usmerjeni v ohranjanje rodovitnosti tal in ponudbi najboljše kakovosti izdelkov pri čemer uporabljamo naravne snovi, ki ne obremenjujejo okolja. Vsi izdelki so ekološko pridelani s potrjenim certifikatom.

 • Pavle Gale, čili omakce

Društvo pod Kozolcem, ki ga vodi Pavle Gale, se nahaja v Kosezah v Ljubljani. Čilije in vse kar je povezano z njimi delajo že 5 leto. Vsa semena, sadike in plodovi so njihovo delo. Enako velja za paradižnik, korenje in vse dišave. Večina čilija je vzgojena v rastlinjaku, nekaj malega na domačem vrtu. Njihova zemlja je od samega začetka gnojena samo z kurjim gnojem in vedno brez vse kemije. Edini dodatek kot gnojilo rast, ki ga uporabljajo zadnje leto, je BioGuano.

EKO certifikat

Ekološka kmetija Perc ponuja domača naravna živila, pridelana v neokrnjeni naravi. Nahajajo se v občini Dobje pri Planini ( 15 km iz Šentjurja pri Celju). Na kmetiji imajo sedaj 130 kokoši ter sproti povečujejo jato. Kokoši so krmljene z doma pridelano, pšenico, koruzo ter se prosto gibljejo po travniku.

 • Pestator, kmetija

Kmetija Pestator z ga. Anito na čelu ima dolgoletne izkušnje s pridelovanjem sladkih jagod na prostem pod lastno blagovno znamko Jagode čebelice Maje. Kmetija ima trenutno nasade jagod v Lukovici in v Ljubljani, pri pridelavi jagod se strogo drži načel ekološkega kmetovanja in je trenutno v ekološki preusmeritvi (drugo leto!). Od kmetije jagode odkupujejo številne ljubljanske osnovne šole in vrtci, ker se še kako dobro zavedajo, kako pomemben je zdrav kakovosten sadež za naše zdravje, predvsem pa za zdravje naših otrok. Vodilni pobudnik za nasade jagod je bila ga. Anita, ki je dolgoletna poznavalka za jagode. Kmetija veliko časa in truda vlaga v izobraževanje otrok/potrošnikov, saj organizirajo vodene oglede nasadov in celo samoobiranje. Vsi člani projekta Nakupujmo skupaj ste zato več kot vabljeni, da jih obiščete v Ljubljani in Lukovici!

So čebelarji četrte generacije iz Visol pri Slovenski Bistrici. Hladno stiskana olja stiskajo štiri leta. Vse te stvari delajo izključno sami in to ob službi. So ljubitelji narave in ekoloških stvari, to jim je bilo položeno v zibelko.

 • Prebil, kmetija*

Kmetija Prebil se nahaja cca. 500 metrov od samega geo centra Ljubljanskega barja v Notranjih Goricah. V lasti imajo 8,5 ha obdelovalnih površin, od tega je 1,5 ha bezgovega nasada in 0,5 vinograda, ki se nahaja na Vičanskem vrhu, to je med Ptujem in Ormožem. Je ekološko usmerjena kmetija z ekološko pridelavo in predelavo sokov in sirupov (grozdni sok, bezgov sirup ...), marmelad, pridelavo zelenjave, sadja in zelišč. Imajo cca. 1000 trsov starih sort grozdja in 450 sadik črnega bezga plemenite sorte Haschberg. Vse obdelovalne površine obdelujejo strojno, vendar brez uporabe kakršnih koli škropiv, vse plevele zatirajo mehansko, kar jim vzame veliko časa in pa tudi podraži proizvodnjo, saj morajo plevele česati oz. uničevati tedensko. Obelovalne površine gnojijo s konjskim gnojem lastne pridelave, saj imajo tudi štiri športne konje.

EKO certifikat

Kmetija se nahaja ob reki Kolpi, v Prifarski dolini na Kostelskem, daleč stran od onesnaženega okolja, obdana na eni strani s kočevskimi gozdovi, na drugi strani reke Kolpe pa z gozdovi Gorskega Kotarja in deluje od leta 2010. Leta 2013 so prejeli prvi veljavni certifikat za ekološko pridelavo zelenjave, naslednje leto pa še za prostorastoče rastline. Trenutno skupaj obdelujejo 1 ha njiv. Bližina čistih vodnih virov jim omogoča, da pridelujejo zelenjavo tudi v sušnem obdobju. Pridelujejo: buče hokaido in maslene buče, bučke patišon, papriko babura, feferone sigarette sladki, feferone irmak sladki, nadzemno kolerabo, stročji fižol, laški fižol, fižol v zrnju, brstični ohrovt, sezonsko solato, motovilec, rdečo peso, blitvo.

Pr' Gabršk je prijazna družinska kmetija, ki se nahaja v Češnjicah v Tuhinju. Glavno dejavnost na kmetiji predstavlja proizvodnja sirov in drugih mlečnih izdelkov na tradicionalni način. Krave so krmljene s suho krmo, v toplejših mesecih pa se pasejo po okoliških travnikih ter na planini. Osnova za vse izdelke je surovo polnomastno kravje mleko, ki našim izdelkom daje bolj poln in naraven okus.

EKO certifikat

Pridelujejo zelenjavo in mlečne izdelke po standardih ekološke pridelave. Na kmetiji ne upoštevajo zgolj obstoječih uradnih »pravil« za ekološko pridelavo, ampak sledijo strožjim (nad)standardom in širšim načelom trajnosti. S tem izkazujejo spoštovanje do narave in hkrati zagotavljamo najvišjo kakovost naših pridelkov.  

 • Silva Keršmanc s.p.

So mikro podjetje, ki se v svoji osnovni dejavnosti ukvarja s povezovanjem kmetij in kupcev v obliki trženja kmetijskih pridelkov ter predelavo kmetijskih pridelkov. Njihovi kooperanti so lahko le pridelovalci, ki za tekočo pridelovalno sezono pridobijo ustrezen certifikat predelave - pri postopku predelave se ne uporabljajo konzervansi.

 • Svetlin, čebelarstvo

Družina Svetlin je priznana čebelarska družina s stoletno tradicijo in številnimi priznanji, ki potrjujejo vrhunsko kvaliteto medenih izdelkov. Čebele so v naravnem ekološkem okolju, v čebelji panj pa ne vnašajo zdravil oz. antibiotikov ali strupov. Viktor Svetlin dela s čebelami že od malih nog in predstavlja 4. rod v njihovi čebelarski družini. Ima preko 100 čebeljih družin in vsaj 10 čebelnjakov.

 • Šorli, kmetija*

EKO certifikat

Kmetija iz Renč je umeščena v zelo prijetno naravno bivanjsko okolje, okrog katerega se razprostirajo terasasti vinogradi z 15.000 trsov. Dejavnosti so še kletarstvo z vinotočem in integrirano sadjarstvo. Letošnje leto so začeli z ekološko pridelavo in predelavo kakija in kivija, naslednje leto pa bodo nadaljevali z ekološko pridelavo zelenjave. Pridelujejo tudi češnje, breskve, marelice, hruške, fige.

EKO certifikat: 1 in 2

Ekološka vinogradniška družina v idiličnem okolju Goriških brd prideluje vrhunsko in kakovostno sadje. Radi poudarijo, da je na prvem mestu vinogradništvo, ki ima večstoletno tradicijo, turizem pa mu že skoraj četrt stoletja ljubeznivo podaja svojo gostoljubno roko. Pridelujejo češnje, breskve, marelice, fige, ringlo, slive, kaki, oljke.

 • Trgo in sadje (tržnica BTC, Ljubljana)

Ponudnik, ki ponuja široko paleto oreščkov in suhega sadja, večinoma iz uvoza. V svoji ponudbi pa ima tudi oreščke oz suho sadje domačih, lokalnih ponudnikov (odvisno od sezone).

EKO certifikat

Prijetna ekološka kmetija na obrobju Celja, ki prideluje ekološko zelenjavo in sadje, čaje, mila itd. Specialiteta so tudi jušni nudlci in široki rezanci, narejeni na tradicionalen način iz domačih jajc kokoši ekološke reje. Zelenjavo pridelujejo popolnoma ekološko in v skladu z naravnimi zakonitostmi.

 • Zelen grič (Vito Klinc), kmetija*

EKO certifikat

V letu 2014 so pridobili ekološki certifikat. Nahaja se v Libojah, meri cca. 7 ha, je zelo raznolika, od tega je 4 ha travnikov in 3 ha gozdov. Že več kot 30 let na kmetiji ni intenzivne pridelave, ker je bila kmetija več let zapuščena, 24 let pa je v lasti trenutnih lastnikov. Nahajajo se sredi neokrnjene naravi, daleč naokrog ni industije, samo travniki in gozdovi, v neposredni bližini se nahajajo tri ekološke kmetije. Ker niso uspeli vsega pokositi, so si pred 10 leti »umislili« čredo ovac, ki so poskrbele za rodovitnost tal in poskrbele za odličen eko sistem. Pred 5 leti so se navdušili nad permakulturo - tako so urejeni tudi njihovi vrtovi. Veliko so sodelovali pri izobraževanju, pri njih so se odvijale permakulturne delavnice. Zaradi redke košnje in kakovostnih tal, so nastali neprecenljivi pašniki/travniki, ki so neizčrpen vir samorastočih zdravilnih rastlin, ki jih pridno nabirajo in iz katerih nastajajo čaji, napitki, sokovi, tinkture, kisi, marmelade…

EKO certifikat

Ekološka kmetija iz okolice Maribor si prizadeva udejanjiti načela uspešne ekološke in biodinamične pridelave ter tako pridelati najboljše za telo, dušo in duha. Tradicija ekološkega kmetijstva pri njih sega v leto 1996, ko so se kot ena izmed prvih kmetij odločili za prostovoljno kontrolo eko kmetijstva. Prizadevajo si ustvarjati pester kmetijski organizem – mešano kmetijo s čim več rastlinskimi vrstami, živalmi, biotopi, panogami, predelavo, ipd. Vsekakor pa so jim pri tem v veliko pomoč tudi tradicionalne vrste rastlin. Pri pridelavi uporabljajo tudi biodinamični pristop h kmetovanju – od dojemanja kmetije kot celote, do upoštevanja setvenega koledarja, uporabe BD pripravkov, kroženja hranil, vzpodbujanja rodovitnosti tal kot osnove za kmetovanje, ipd. Prisegajo tudi na sorte (namesto hibridov), saj želijo, da je hrana tudi živilo, ki nahrani telo in dušo ter človeku pomaga pri njegovem razvoju. Gojijo poljščine, zelenjadnice, sadne vrste in imajo veliko domačih živali, ki skrbijo za pestrost.

…in še kdo :)

* = pridelujejo izključno / tudi ekološke izdelke (v sami naročilnici ob naročanju pa je za vsak posamezen izdelek navedeno, kateri je ekološki in kateri ne)

Preberi še: Ali je res vse EKO?

Facebook