Zdravi nasveti: Česa ne smemo početi po obroku

Še v otroštvu nas je bila velika večina opozorjena na stvari, katerim naj bi se bilo po obroku bolje izogniti. Medtem ko nam kakšni izmed teh nasvetov dejansko pomagajo, pa jih je kar nekaj le mitov. Ločili smo dejstva od fikcij in predstavljamo vam sedem dejanj, katerim se je bolje izogniti, če želite uživati v dobri prebavi hrane.

 
#1 Ne kadite. Kajenje je že samo po sebi škodljivo za vaša pljuča. Ampak glede na številne raziskave, pa naj bi bilo kajenje po obroku toliko bolj nezdravo, saj je tveganje za razvoj pljučnega raka kar desetkrat višje.

#2 Ne pretiravajte z aktivnostjo. Kmalu po obroku se izogibajte zahtevnim aktivnostim kot so igranje ali spolni odnosi. Telesna aktivnost lahko pripelje do napihnjenega želodca, posledično pa do hudih želodčnih krčev. 

#3 Ne pijte čaja. Če radi po kosilu spijete skodelico čaja, zaradi njegove visoke acidne (kisle) vsebnosti, raje premislite še enkrat. Ta visoka acidna raven lahko vsebnost beljakovin v obroku celo podvoji, kar pa oteži vašo prebavo.

#4 Ne tuširajte se. Prha na splošno poviša krvni pretok v našem telesu, še posebej v rokah in stopalih. Torej, če se tuširate kmalu po jedi, se količina krvi okoli vašega želodca poveča, z ukazom, da proizvede zadostno količino krvi za druge dele telesa. Zopet se na takšen način oslabi naša prebava. 

#5 Ne sprehajajte se. Po dobrem nedeljskem kosilu velikokrat pomislimo, da bo sprehod pospešil proces naše prebave. Ampak to ni res. Hoja bo preprečila prebavnemu sistemu absorbiranje hranilnih snovi iz hrane in tako vaše telo ne bo prejelo dovolj hranil. 

#6 Izogibajte se spanju/ležanju. Kaj najbolj paše po nedeljskem kosilu, kot da se malo uležemo na kavč. A poskusite še nekaj časa po obroku pustiti kavč ali pa posteljo pri miru. Ker če ne bo to pripeljalo do nepravilne prebave in povzročilo želodčno okužbo v našem črevesju. 

#7 Izogibate se takojšnjemu uživanju sadja. Sadje po obroku povzroči napihnjenost želodca z zrakom. Poskusite počakati uro ali dve po obroku ali pa uro pred obrokom. 

 

Prijava na e-novice

Facebook