Vsestranska konoplja – 2. del

Konopljina moka

Z mletjem konopljinih semen pridobivamo tudi konopljino moko, ki pa je bogat vir beljakovin in mineralov, predvsem pa vsebuje visok delež vlaknin in je brez glutena. Jedem doda poseben okus po oreščkih. Njena tekstura je podobna ajdovi moki, prav tako ima pri kuhi podobne lastnosti, zato je odlična za mešanje z drugimi tipi moke. Nekaj manj kot 10% navadne moke zamenjamo s konopljino in takšno mešanico uporabimo za pripravo kruha, peciva ali pa zgoščevanje omak. Lahko jo uporabljamo povsem samostojno, njena prednost pa je, da je ni potrebno toplotno obdelati in jo lahko uživamo povsem presno, kot npr. dodatek v smoothije, presne sladice … S tem v moki ohranimo veliko količino koristnih hranilnih snovi.

Poleg vseh pozitivnih učinkov, ki jih imata konopljino seme in olje pridobljeno iz semen na naše telo, pa ne smemo pozabiti na to, da je pridelava jedilne konoplje nadvse prijazna tudi do okolja. Je namreč izredno nezahtevna rastlina, ki uspeva skorajda povsod, pri gojenju pa običajno ni potrebna uporaba nikakršnih gnojil in pesticidov.

Sedaj, ko vemo, kako koristna so konopljina semena za naše zdravje, vam podajamo recept za eno izmed mnogih okusnih jedi te rastline. 


KONOPLJINI SVALJKI 

Za 5 oseb potrebujemo: 

- 1 kg olupljenega krompirja
- morsko sol
- 30 do 40 dag konopljine moke
- 3 do 4 žlice kvalitetnega oljčnega olja 

Olupljen krompir damo kuhati v vrelo osoljeno vodo. Ko je še vroč, ga pretlačimo in mu, ko postane mlačen, dodamo še olje in sol. S kuhalnico premešamo, dodamo presejano konopljino moko in pregnetemo v precej trdo testo. Stresemo na večjo leseno desko, naredimo gladko štruco in jo narežemo na manjše kose. S pomokanimi rokami nato iz kosov naredimo svaljke. 

Za razliko od običajni svaljkov, jih ne potrebujemo dodatno kuhati v vreli vodi, saj se konopljina moka lahko uživa povsem presna.

Svaljke lahko prelijemo z omako po izbiri. 

Prijava na e-novice

Facebook