Vsestranska konoplja – 1. del

Vsi sicer vemo kaj je konoplja, a je vseeno ne poznamo spet tako zelo dobro, da bi se zavedali njene vsestranskosti. V prehrani in zdravilstvu pa je njena uporaba stara skoraj toliko kot človeštvo samo, zato je dobro, da se tudi mi nekaj novega naučimo. Njeno seme je v starih kulturah veljalo za pomembno živilo tako za človeka kot za živali ter za eno najpomembnejših blagodejnih zdravil razpoloženja, zavesti in bolečin. Danes pa pridobiva vedno večji pomen, saj ima poleg svoje bogate hranilne vrednosti tudi številne druge učinke na zdravje – zniževanje holesterola in visokega krvnega tlaka. 

Konopljino seme in olje 

Konopljino seme vsebuje edinstveno beljakovinsko ter maščobno-kislinsko sestavo. Vsebuje osem, telesu nujno potrebnih aminokislin, visoko vsebnost prehranske vlaknine ter idealno razmerje med omega-6 in omega-3 esencialnimi maščobnimi kislinami, to pa je pomembno za sintezo številnih tkivnih hormonov.

Sveža semena imajo blag okus po oreščkih (po pinjolah), zato jih lahko oluščena ali pa neoluščena uporabljamo kot dodatek v solate, smoothije, kuhane jedi ali mešanice kosmičev. Konopljini kalčki pa imajo še višjo hranilno vrednost. Velikokrat konopljina semena zmeljejo, da pridobijo visokokakovosten beljakovinski prah za športnike, rastlinskega izvora. Ta velja za veliko bolj hranilno bogato in lažje izkoristljivo nadomestilo številnim predelanim sojinim in sirotkinim izolatom.  

S hladnim stiskanjem iz semen pridobimo približno 35 % visoko kakovostnega olja z veliko vsebnostjo esencialnih maščobnih kislin, ki skrbijo za normalno delovanje našega imunskega sistema in ščitijo pred različnimi obolenji. Hladno stiskano konopljino olje je zelo občutljivo na oksidativne spremembe, zato se mora hraniti dobro zaprto, v temnem in hladnem prostoru, hkrati se olja ne sme pregrevati, saj nastaja prevelika količina zdravju škodljivih trans-izomer, ki jih naše telo ne more ustrezno izkoristiti.

 

Prijava na e-novice

Facebook