Trening za zdravega posameznika

Biti aktiven je nekaj najlažjega in učinkovitega za dober mentalni in fizični razvoj posameznika. Poleg zmanjšanja možnosti za nastanek zdravstvenih težav, lahko le malo redne vadbe omili depresijo, stres, tesnobo, dvigne energijo in izboljša naše razpoloženje. Ne potrebujete postati »zagrizenci fitnesa«, da dosežete vse te prednosti. Ne glede na vašo fizično pripravljenost, obstaja veliko poti za aktivnost v kateri lahko uživate in katera vam pomaga pri boljšemu počutju, pri še boljšemu izgledu in uživanju življenja. 

Ko govorim o aktivnosti se ne nanašam le na kondicijsko pripravljenost in velikost mišic. Seveda treningi pripomorejo k zdravju in psihičnemu razvoju, k izboljšanju spolnega življenja in konec koncev, aktivnost doda kar nekaj let k podaljšanju našega življenja. A to niso razlogi, zaradi katerih se ljudje dnevno poslužujejo športnih aktivnosti. Tisti ljudje, ki redno telovadijo, se za to odločajo predvsem zaradi dobrega počutja. Cel dan se počutijo se polni energije, ponoči spijo boljše, imajo boljši spomin ter so bolj sproščeni in pozitivni glede samega sebe in svojega življenja. Za dosego teh rezultatov pa niso potrebne ure in ure dvigovanja uteži v fitnesih ali pretečeni kilometeri za kilometri na tekalni stezi. 

 

Obstaja veliko mitov o aktivnostih, ki jo predstavljajo bolj naporno in bolečo kot v resnici je. Oviro redne aktivnosti premagamo le, ko začnemo ločevati med dejstvom in fikcijo.

»Nimam časa za trening« – Tudi kratka aktivnost učinkuje kot zelo močno orodje za naše zdravje. Če imamo čas za 15 minutni sprehod s kužatom, vam bo telo hvaležno v veliki meri. 

»Treningi so prenaporni in boleči« – Poznate frazo »no pain no gain«? Gre za star način mišljenja o aktivnostih. Trening ne potrebuje biti boleč in zelo intenziven. Ne potrebujete se potiskati do skrajnih točk, da bi dosegli rezultate. Svojo fizično pripravljenost lahko gradite le s hojo, plavanjem na morju, celo z igranjem golfa ali pa čiščenjem hiše.

»Preveč sem utrujen/a za trening« – Redna vadba je močna zaloga energije, to torej pomeni, da boste kvečemu imeli več energije in ne manj. Če se počutite utrujene, se le sprehodite ali pa zaplešite na vašo najljubšo pesem in boste videli kako utrujene se boste počutili potem.

»Prestar/a ali predebel/a sem za vadbe« – Nikoli ni prepozno! Aktivnost je dokazano najboljše zdravilo za veliko bolezni, tudi za diabetes. Zelo malo je težav z debelostjo, ki odsvetujejo telesno aktivnost, zato se pogovorite s svojim zdravnikom o varni aktivnosti.

»Telovadba je dolgočasna« – Res je, da udarjanje z nogami ob tekalno stezo eno uro ni ravno zamisel za preživljanje dobrega časa. Ampak ni potrebno, da so vse vaje dolgočasne. Vsak lahko najde sebi primerjo aktivnost v kateri tudi oz. predvsem uživa. Lahko poskusite z namiznim tenisom, rekreativnim nogometom, košarko, mini golfom ... Aktivnost s prijatelji nikoli ne more biti dolgočasna. 

 

Prijava na e-novice

Facebook