Ste jim vzor?

Ker je način prehranjevanja stvar navade, je pomembno, da navadimo naše otroke na zdrav način prehranjevanja čimpreje. Če otroci, s tem se nanašam tudi na malo starejše najstnike, jejo zdravo, to pripomore k stabilizaciji energije, izostri uporabo možganov in vpliva tudi na njihovo razpoloženje. Mogoče se nam zdi naloga navajanja (ob vseh oglasih hitre hrane in dostopnosti le-te) že prav na vsakem koraku nemogoča, a vseeno obstaja način, ki pomaga, da zdrave prehrambene navade ne postanejo bojno polje med starši in otroci.

 

Otroci razvijejo okus za dobro s pomočjo hrane, ki jo uživajo, zatorej je pomembno, da je hrana, ki jim jo ponudimo, zdrava. Ne smemo pa pozabiti, da bo ne glede na naše dobre namene zelo težko 5-letnika prepričati, da je pomaranča bolj sladka od čokoladnega piškota. Kakorkoli, naša naloga je poskrbeti, da je kljub majhnim številom t.i. »priboljškov« (piškoti, čokolada, tortica ...) hrana, ki jo naši malčki uživajo, zdrava.  

Če so v čem otroci zelo uspešni, so zagotovo v posnemaju! Zato je pomembno, da ste njihov vzornik. Ni ravno smiselno, da mu ponujamo sadje in zelenjavo, medtem ko sami uživamo čips in sladke pijače. 

Pomembno je, da ima družina redne obroke. Kaj to pomeni – večerja je vsak dan na mizi ob približno enaki uri, pri čemur družina sedi skupaj za mizo in uživa ob hrani. Zajtrk je podoben dober primer, ki je pomemben, še posebej zato, ker je splošno znano, da otroci, ki jedo zajtrk, v šoli boljše sodelujejo. Naslednja pomembna naloga je, da poskušajte čim več hrane skuhati doma. Dandanes ima veliko družin v navadi jesti v restavracijah, kjer pa ima hrana več maščobe, sladkorja in soli. Kuhajmo doma hrano, za katero vemo iz kod izvira in ob tem še prihranimo denar!

Ne pozabite ob vsem tem vplesti tudi svojih otrok. Mali radi pomagajo staršem, ko kupujejo hrano, kaj gre v njihove posodice za malice, ali pa naj vam pomagajo pri pripravi večerje.

To je tudi super priložnost za vas, da jih naučite o pomembnosti posameznega živila in o njegovi sestavi. Seveda pa zraven zdravega načina prehranjevana sodi tudi dostopnost zdrave hrane. Naj bodo v bližini otrok vedno sadje in zelenjava, zdravi napitki (mleko, voda, naravni skovi) in zdravi prigrizki, kot so npr. polnozrnate ploščice.

Ne silite svojih otrok, da pojejo vse iz krožnika. In kar je še huje - ne nagrajujte jih s hrano za dobro početje.

 

Prijava na e-novice

Facebook