Sneg in pozeba ... kakšno škodo so utrpeli naši ponudniki?

Ljubljana, 29. april 2016 - "Narava da, narava vzame..." Tako je nedaven zasuk v vremenu opisal Brane s kmetije Šorli. Na srečo jo je ta primorska kmetija odnesla brez posledic, tako kot tudi druge partnerske kmetije s primorskega in kraškega konca. Tudi s kmetije Mehak poročajo, da nimajo velike škode po zmrzali. Sneg je zapadel, vendar razen nekaj polomljenih vej na  sadju in vinogradu ter poležene trave na travnikih, ni naredil škode. Je pa naredil veselje našim otrokom, pravi Jožica Mehak. Še nekaj kmetij se nam je oglasilo, da jim je vremenska ujma prizanesla, čeprav se bo škoda pokazala na daljši rok.

Manj sreče so imeli na drugih partnerskih kmetijah, kjer jim je sneg poškodoval pridelek in jim povzročil veliko dodatnega dela. Na ekološki kmetiji Darja na Gorenjskem imajo ogromno škode. V polnem cvetenju so bila vsa stara visokodebelna jabolka, orehi in vse je zasnežilo. "Skoraj celo noč sem otresala sneg z vej jablan," nam je takoj po sneženju napisala Darja Kumer. "Sneg sam po sebi še ni napravil tolikšne škode kot jo je včerajšnji mraz. Ponoči se je temperatura spustila pod ničlo in to je uničilo jablane in orehe. Sedaj sicer cvetovi orehov še niso vsi odpadli, tako da bo končna škoda šele vidna malo kasneje. Sem pa zelo žalostna zaradi vsega. In mraz se napoveduje tudi še danes, tako da se bojim, da bo vse uničeno. Kar se tiče poljščin je vse še pod snegom, piri ne bo škodilo nič, konoplji in lanu tudi ne. Ajdo in proso pa itak še nisem posejala. Na žitih je škode manj, veliko pa jo je v sadovnjakih, na zgodnjem krompirju in na solati kdor jo je imel že zunaj, ter na čebuli in česnu." je še povedala.
Na eko kmetiji Prebil sta sneg in slana uničila vinograd in bezgov nasad.

"Narava jer res pokazala zobe. Škode bo verjetno kar nekaj, ki pa se bo videla šele skozi čas," pravijo Novakovi, ki so nam poslali tudi fotografije zasneženih polj.

S kmetije Pestator poročajo, da jim je z veliko dela in neprespanih noči uspelo obdržati jagode. Za zdaj kaže dobro, vendar bo šele čas pokazal, če je vreme povzročilo škodo.
Sneg je prekril šparglje na Oštirjevi kmetiji, potem pa je iz petka na soboto, ko je sneg že skopnel, prišla še pozeba. Na srečo šparglji še vztrajajo in jih bomo deležni še do junija.
Vida s kmetije Nabernik nam je pisala, da ji je sneg pomečkal in polomil sveže presajene sadike zelja, zelene in solate, tako da je morala površino prerahljati in pripravit za ponovno presajanje z novimi sadikami.

Kljub škodi in delu so kmetje optimistični. "Upanje umre zadnje", pravijo Pestatorjevi. Novakovi so prepričani, da "je treba naprej gledati pozitivno in iz tistega, kar je ostalo, izvleči najbolje." Tudi Konrad Pogorevc pravi, da je vedno velik optimist in da verjame, da bo vse dobro.
 
Ekipa Nakupujmo skupaj želi vsem partnerskim kmetijam, da bo čas zacelil čim več ran, ki jih je povzročila vremenska ujma in da bo letina kljub temu dobra.

Prijava na e-novice

Facebook