Se to dogaja tudi pri Nakupujmo skupaj?


Marsikdo je zgrožen, razočaran in se počuti prevaranega. Govorimo o prispevku, ki je bil nedavno objavljen v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija (zavod RTV) in ga spodaj tudi mi objavljamo. 

Za kaj pravzaprav gre? Večji del sadja in zelenjave, ki ga slovenski kmetje oglašujejo in prodajajo kot domače, biološko in integrirano, ima z omenjenimi "nazivi" bolj malo opraviti. V resnici naj bi izviral z italijanskih veletržnic.
Seveda so zanikali kupovanje tujega in poceni sadja in zelenjave, ter nato prodaje naprej v  Kopru, Ljubljani, Postojni, Luciji, na Vrhniki, Belvederju itd., kot domače pridelano in seveda  za višjo ceno. Preprodaja je očitno tako donosen posel, da so bili nekateri pripravljeni na večurno skrivanje, izmikanje, bežanje pred kamero, laganje in iskanje izgovorov, zakaj se sredi noči kratkočasijo v Trstu …  
 
Tudi pri nas ste nekateri člani izkazali skrb nad poreklom zelenjave in sadja in nas povprašali o nadzoru nad našimi ponudniki v okviru projekta Nakupujmo skupaj ceneje.
Po eni strani smo veseli, da tovrstne zadeve pridejo v javnost, po drugi strani pa (lahko vam zatrdi marsikdo, ki dela pošteno) tovrstne zadeve mečejo slabo luč na vse ponudnike, saj se nato hitro in vsepovprek meče vse v isti koš (včasih upravičeno, pogosto pa tudi neupravičeno!). 
Že od prvega dne dalje je prvi pogoj za vstop ponudnika v naš projekt jasen – da ima odprta vrata za obisk kateregakoli našega člana. Sadje in zelenjava iz naše ponudbe je preverjenega porekla – tako ponudnika Pr' Novak kot tudi lokalna sadjarja (kmetija Murenc in Colarič) poznamo že od prej in smo seznanjeni z načinom dela in vzgoje sadja oz. zelenjave. In vsak lahko to tudi sam preveri.

Omenjene ponudnike večkrat obiskujejo kmetijske inšpekcije in rezultati analiz vzetih vzorcev so do sedaj vedno prestali brez prisotnosti škodljivih snovi v zelenjavi oz sadju – ob obisku slehernega ponudnika lahko to poročilo vsekakor tudi zahtevate. 

Pri vseh naštetih ponudnikih smo bili že večkrat na 'nenajavljenih' obiskih, pri tem pa moramo pohvaliti tudi nekatere člane, ki upoštevajo naš nasvet in sami ponudnike obiščejo na terenu – pri tem delu je bila najbolj intenzivna naša članica, ki je na terenu obiskala praktično že vse naše ponudnike (Kmetijo Pr' Novak, domačijo Paternoster, eko ponudnika sadja DG69, Bohinjske sirarne itd.)  in na lastni koži preverila, kaj točno počno.   

In še mimogrede – italijanske češnje, marelice, korenje, bučke in še kaj ima zagotovo popolnoma drugačen okus kot  npr. češnje hrustavke iz Goriških brd ali pa domača bučka – no vsaj za tistega, ki jih je že poskusil oziroma jih kupuje od preverjenega ponudnika. 

A 100% zagotovilo, da gre za popolnoma neoporečno stvar, žal ne moremo dati …

Naj ponazorimo na praktičnem primeru:

Ugleden, pošten in kvaliteten eko kmet ali sadjar je v svoji okolici poznan po odličnih eko proizvodih, ki so bili v preteklosti neoporečnega porekla brez sledi škropiv, umetnih gnojil in podobno. Toda slej ko prej se takšen kmet zaradi takšnih ali drugačnih razlogov (vremenski vplivi, škodljivci, povišanje stroškov itd.) znajde pred problematiko, ki lahko njegov pridelek zdesetka (in s tem tudi njegov dobiček, s katerim se preživlja). 

Lahko da je bil v preteklosti vedno pošten, dosleden in še kaj, vendar se tokrat zaradi 'preživetja' odloči drugače (poseže po umetnem škropivu in zaščiti svoj pridelek, umetno pognoji, da bo njegov drugi pridelek bogatejši itd.). In kaj takega težko odkrije katerikoli nadzor …
Čeprav je bil v desetih primerih pošten, se lahko zgodi, da je v enajstem primeru zatajil – ravno zato ne moremo garantirati in tisti, ki tovrstno zagotovilo na ves glas poudarjajo, imajo lahko v ozadju nedvomno prodajni interes. 
Morda ste od nas pričakovali kaj bolj oprijemljivega, vendar žal – takšna je po našem mnenju resnica. In tudi zaradi teh razlogov imajo številni kar svoje vrtove, saj le na ta način vedo, kaj se pridela in na kakšen način. Ker univerzalnega načina nadzora žal ni oziroma ne obstaja …

Opozarjajte, opozarjajte, opozarjajte …

Zato tudi vseskozi vas opozarjamo, da nam sporočate vse težave in reklamacije, saj ste tudi vi na nek način naše orodje nadzora, zaradi katerega se mora ponudnik iz tedna v teden truditi, da nivo kvalitete ostaja isti oz. se izboljšuje. Glede na odzive članov, ki pri nas naročajo, pa se upamo trditi, da gre za pristno, kvalitetno in lokalno zelenjavo in sadje.  
Vse člane pa pri tem večkrat opozarjamo, da naj se pri izbiri ne opirajo slepo zgolj na oznake in certifikate (eko in lokalno), ampak naj zaupajo svojim brbončicam, ki naj bo jeziček na tehtnici pri tem, ko ugotavljate, ali gre za kvalitetne izdelke – pa naj si gre bodisi za eko bodisi za lokalno, sonaravno pridelavo in podobno.

Skupaj nismo samo vredni več, ampak ponudnika in kvaliteto izdelkov tudi lažje nadzorujemo … pa če mu je to všeč ali ne. 

 

Prijava na e-novice

Facebook