RECEPT: SLASTNA MEDENA AJDINA TORTA (brez sladkorja, brez glutena)

Navkljub vsemu delu, ki ga v zgodnji pomladi na kmetiji ne manjka, si zaželim slastne domače torte! Morda pa ravno zato? Za obnovo energije, za srečo na obrazu mojega sina, ko sliši stavek: »Torto bomo pekli!«. Še posebej se prileže za posladek po grenkem regratu v solati.

Po 25 letih najrazličnejših kombinacij za tortni biskvit je ta res osvežilno presenečenje: tako preprost, hiter, rahel, a brez sladkorja in rahljalnih sredstev. Odlikujeta ga plemeniti okus in vonj po medu ter ajdi – čebele že vedo, zakaj jo ljubijo.

RECEPT IN PRIPRAVA: (ker uporabljam samo ekološko pridelane sestavine, kolikor je mogoče lokalnih pridelovalcev, v receptu ne poudarjam 'EKO')

Z * so označene sestavine, ki jih lahko dobite tudi na naši tržnici Nakupujmo skupaj.

BISKVIT:

  • 7 JAJC*
  • 210 g medu*
  • 150 g ajdove moke*
  • 50 g mletih lešnikov (lahko praženih, predvsem pa: SVEŽE ZMLETIH!)*

Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjake in med stepemo skupaj in to maso ročno rahlo vmešamo v beljake. Dodamo moko z lešniki in ponovno rahlo ročno vmešamo. Maso previdno vlijemo v tortni model, obložen s peki papirjem (premera okoli 28 cm) in pečemo v pečici ogreti na 175 °C približno 35 minut (°C in čas lahko malo prilagodite svoji pečici). Ohladimo na rešetki, obloženi s peki papirjem. Omamno dišeči oblat je pripravljen!

Pripravimo približno 400 ml močnega sadnega čaja z dvema ali tremi žlicami medu, da bomo biskvit navlažili in bo torta res sočna!

SKUTNI NADEV:

  • 500 g polnomastne skute*
  • 500 ml sladke smetane*
  • 4 žlice medu*
  • Sok in naribana lupina ene limone  ( * na tržnici v zimskem času, ko je sezona citrusov)
  • 9 g želatine

Stepemo sladko smetano, primešamo skuto, ki smo ji predhodno dodali z med in limono ter dodamo želatino, ki jo pripravimo po navodilih proizvajalca. Kremast skutni nadev je pripravljen. Namažemo po prerezanem in navlaženem biskvitu ter hitro položimo v hladilnik, da se nadev strdi.

SADNI OBLIV:

  • 300 g SADJA PO IZBIRI*
  • 3-4 žlice meda*
  • 5 g želatine

Sadje in med zmečkamo (lahko tudi s paličnim mešalnikom), hitro vmešamo želatino, ki jo pripravimo po navodilih proizvajalca. Sadno kašo lahko postavmo za minuto do dve v hladilnik, da se hitreje strjuje in se nam preveč ne packa, ko oblivamo torto.

 

Malo smetane za okras in dobre želje, malo dobre družbe za veselje in polni lepe, dobre energije gremo v nov dan. In ko moj mali Marko reče: 'Mami jaz bi še slastne torte!' mu je brez slabe vesti odrežem še en košček, saj je tako polnovredna in zdrava, da se nima smisla 'nazaj držat'! Tu ni praznih kalorij, po takem obroku je telo (in um) cel dan v pogonu in se zvečer zadovoljno umiri z vedenjem, da je še kakšen košček ostal za lepši jutri.

PA DOBER TEK VSEM, KI SI BOSTE PRIVOŠČILI TO DOBROTO! :)

 

Pripravila naša partnerska kmetija: Marjetka Mihelčič, ekološka kmetovalka, 4.april 2017, Bela krajina​

Prijava na e-novice

Facebook