POHORSKA MEDICA

Eden naših ponudnikov pri skupinskemu nakupovanju je tudi Čebelarstvo in oljarstvo Pogorevc iz Slovenske Bistrice. Tole so nam pred kratkim poslali o medici. Zdelo se nam je tako fino napisano, da smo to mogli deliti z vami v novički:


Medica naj bi bila najstarejša alkoholna pijača na svetu, saj je bil med edina surovina, ki je vsebovala fermentirajoče sladkorje. Predvidevajo, da jo je človek pred nekaj tisoč leti odkril po naključju, saj satovje v vodi daje sladko alkoholno tekočino.

Medica je pijača, ki je pripravljena iz treh osnovnih sestavin. To so med, voda in kvasovke. Osnovni raztopini medu in vode dodamo kvasovke vrste Saccharomyces cerevisiae. Poteka alkoholno vrenje. Od vrste medu je potem odvisna aroma medice. Ker naše čebelarstvo leži na obronkih Pohorja, smo jo poimenovali Pohorska medica. Dobimo nežno, a sladko pijačo, ki vsebuje od 9 do 13 vol. % alkohola in od 35 do 180 g nepovretega sladkorja. Skladiščimo jo na temnem, pri temperaturi med 10 in 13 °C. Strežemo jo ohlajeno na okoli 10 °C. Prilega se kot aperativ ali pa kot desertna pijača ob slaščicah ali hrani.

Naše čebelarstvo smo četrta generacija čebelarjev, peta generacija pa se podaja v pridelavo medenih pijač. Poleg naših čebeljih pridelkov, lahko poskusite hladno stiskana olja, oplemenitena z medom. Prav tako smo vam na voljo, da vam pomagamo na poti do boljšega počutja.

Piše: Urša Dolinšek

Prijava na e-novice

Facebook