Okrogla miza ”Od pridelave do nakupa lokalno pridelanega”

Ljubljana, 29. februar 2016 – Ekipa projekta Nakupujmo skupaj je bila v okviru programa ”Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016” ena izmed povabljenih na okrogli mizi ”Od pridelave do nakupa lokalno pridelanega”, ki je 24. februarja potekala v Veliki sejni dvorani Mestne hiše v Ljubljani. Na dogodku smo izmenjali mnenja in izkušnje s tega področja.

Na okrogli mizi so poleg našega Uroša Brica sodelovali še Gorazd Maslo (Oddelek za varstvo okolja, MOL), Urša Šebenik (Inštitut za trajnostni razvoj), Ana Ogorelec (specialistka za zelenjadarstvo, Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana), Andrej Drevenšek (pridelovalec zelenjave iz Podutika), Petra Križan (Turizem Ljubljana) in Tomaž Juvan (Hostel Celica).

Glavno vprašanje okrogle mize je bilo, ali smo v Mestni občini Ljubljana dovolj samooskrbni in
kaj moramo storiti, da se stanje še izboljša. Udeleženci so predstavili primere dobrih praks (tudi mi smo predstavili svoj projekt) in med zanimivo diskusijo poskušali odgovoriti na vprašanja, kako so ponudniki in potrošniki med seboj povezani ter kakšen pomen ima lokalna samooskrba za mesto. Izvedeli smo, da ima Ljubljana 40 ha območij, namenjenih za pridelavo zelenjave ter da le 10% zelenjave in sadja kupimo na tržnicah (ali direktno pri lokalnemu prodajalcu), kar 90% pa v supermarketih. Večji poudarek bi moral biti na osveščanju ljudi (delavnice že v vrtcih) in pomenu kratkih dobavnih verig.

Dogodek smo zaključili z mislijo, da je poznavanje kupca in medsebojno zaupanje najpomembnejši faktor za dolgoročen uspeh.

Prijava na e-novice

Facebook