Malice v službi – "večni problem"

Pretekli teden je naš član Klemen ekipi EkoTIMA za malico pripravil odlično domačo enolončnico. Doma jo je en dan prej skuhal iz sestavin, ki jih je naročil pri Nakupujmo Skupaj, jo spravil v menažko, ter nam naslednji delavni dan prihranil čas in denar, ter poskrbel, da smo imeli res odlično kosilo.

Si lahko predstavljate vašega dedka in babico, kako sta, ko sta še delala, v času malice, skočila na bencinsko črpalno po malico. No mogoče ne ravno na bencinsko črpalko po sendvič, ampak npr. v menzo ali gostilno. Takšne vrste obrokov, so namreč danes vedno bolj pogoste.

Kaj pa se je zgodilo s kuhanjem doma?

Tempo življenja nam „ne dopušča“, da bi si doma vzeli čas, skuhali zdravo kosilo iz kakovostnih izdelkov, se usedli ter v miru pojedli. Zakaj pa bi si konec koncev na takšen način kradli minute dneva, če se lahko, že za dobre štiri evre, konkretno najemo skoraj na vsakem koraku. Štirje evri pa so že neto cena povprečne ure dela. Da pa nam ostane še več časa za delo, bomo pojedli kar na poti (v avtu, med hojo, na avtobusu …).

Pa ste kdaj pomislili kakšno hrano dobite za ta denar? Ali je vredno prihraniti tistih nekaj pičlih minut za hitro pripravljeno hrano. Pa tudi če ni hitra, ali veste kaj se dogaja v kuhinji preden dobite malico v roke? Ne trdim, da je v ozadju zagotovo nekakovostna hrana, daleč od tega, ni moj namen posploševati. Ampak vseeno, si nikoli ne rečete, kako super bi bilo pojesti malico pripravljeno doma iz nam poznanih sestavin in se ob tem tudi usesti za mizo, kot „normalen“ človek? Poleg tega, da bi prihranili kak evro, bi prihranili tudi čas za tekanje po menzah in si obenem pustili še nekaj energije za nadaljne delo.

Če se odločite in si začnete sami pripravljati hrano. Dejstvo:

* čas priprave: max. 15 minut

* cena: max. 2 eur

Če pripravimo malico še za ostale člane družine, še toliko bolj prihranimo ali pa najboljša rešitev – s sodelavci se dogovorite naj vsak dan eden pripravi malico za npr. štiri osebe. Danes jaz, jutri ti. Vse kar je potrebno je , da se dogovorite med seboj, da se kuha preproste jedi in da se hrana v službi lahko pogreje. Če nimate štedilnika, temu prilagodite hrano (sadne solate, hladne jedi s testeninami, zelenjavni krožniki …).

Plastične in steklene posodice ali še lažje, hrano spravite kar v menažke, kot včasih naši stari starši.

Ko gremo v gostilno po malico, si takrat v resnici mislimo, kako smo prihranili čas in denar. Pri nekaterih čez pol ure, spet pri drugih kasneje (odvisno od vašega metabolizna), pa se situacija obrne. Zgodbe o dobri in hitri prehrani je konec takoj, ko se nam začne spahovati in nas zvijati po trebuhu.

Kaj pravite na domač obrok, prihranjen čas in denar ter kakovostnih 15 minut miru za mizo s kolegi ob uživanju dobre hrane? Idejo delite s sodelavci in spremenite svoje prehranjevalne navade.

Prijava na e-novice

Facebook