LOČEVANJE: Še vedno ne vemo, kam sodijo kateri odpadki?

Ločevanje odpadkov je že kar lep čas "aktualno" in vedno bolj so na vseh lokacijah dostopni tudi ekološki otočki. Se nam pa vseeno velikokrat zgodi, in mislim, da nismo edini s takšnimi težavami, da še vedno kdaj sploh ne vemo, kam sodi kakšen odpadek. In potem, če le utegnemo, se na hitro potrudimo pridobiti informacije, če ne, smet žal pristane v mešanih odpadkih. 

Ker sklepamo, da to ne povzroča preglavic le nam, smo malo pobrskali po spletu, kaj nam pri ločevanju povzroča največje težave. Upam, da kakšna informacije pride prav tudi vam pri vaših ekoloških otočkih. 

Na spletni strani Javnega holdinga Ljubljana je zapisano, da je ena naših najpogostejših napak pri ločevanju odpadkov, da v zabojnik za embalažo odložimo embalažo z vsebino (npr. sok, voda, sirupi). Torej moramo embalažo, preden jo damo v koš, izprazniti in tudi stisniti, zaradi prostora. Ravno tako pa je tudi s hrano, saj so v različnih embalažah tudi ostanki hrane. Še enkrat vedno naj bo embalaža popolnoma prazna.

Na začetku smo vsakič, ko smo dali jajčne lupine v biološke odpadke, bili skeptični, čeprav ne vemo zakaj. Nekako ne sodijo v bio odpadke. Ampak sodijo, tako kot lahko papirnate brisačke, robčke, serviete tudi odlagamo v bio zabojnik. Nikoli pa ne smemo v isti zabojnik dajati jedilnih olj in maščobe, cigaretnih ogorkov, tekočih ostankov hrane, iztrebkov domačih živali, plevela in pepela. 

 

Prijava na e-novice

Facebook