Kvinoja – "žito" 21. stoletja

 

Kvinoja je starodavna rastlina, ki so jo na terasastih poljih v Andih, gojili že Inki. Imenovali so jo »mati vseh semen« in čeprav ni žitarica jo tako kot ajdo, uvrščamo med žita. Ko govorimo o jedi kvinoje se s tem nanašamo predvsem na semena, saj so predvsem ta užitna. Zanimivo je dejstvo, da je na rodnem drevesu bližnja sorodnica pese in špinače. Je lahka za vzdrževanje, saj uspeva tudi v zelo slabih razmerah z malo dežja. Ker pa uspeva tudi tam, kjer ostali posevki ne preživijo je izjemno primerna za ekološko pridelavo. 

Letno rastlina zraste približno 1–2 metra visoko in ima široko razporejene puhasto gladke liste. Osrednje olesenelo steblo je bodisi razvejano ali pa brez vej, seveda odvisno od vrste. Steblo je lahko zelene, rdeče ali pa vijolične barve. Na vrhu se pojavijo socvetja, cvetovi pa so preprosti in se oplodijo sami. Znanih je več kot 120 vrst kvinoje, a gojijo samo tri, za katere so značilna bleda in belkasta semena. Ostale vrste imajo rdeča ali črna semena. Seme kvinoje je dobro zaščiteno z debelim slojem saponinov – snov, katero s posebnimi postopki odstranijo že sami proizvajalci semen. Saponin je znan kot dober antiseptik in na ta način tekočina, v kateri spirajo kvinojo, pospešuje celjenje ran in slovi tudi kot odličen detergent za pomivanje posode. 

V sodobnih časih je postala kvinoja zelo cenjena predvsem zaradi njene hranilne vrednosti – visoka vsebnost beljakovin, vsebuje jih več kot katerokoli drugo žito. Poleg tega vsebuje tudi visoko vsebnost magnezija, železa in kalcija, zato jo pogosto uživajo vegani in tiste osebe, ki ne prenašajo laktoze. Je lahka, okusna in lahko prebavljiva – želodcu prijazna. Je vsestransko živilo saj lahko nadomesti skoraj vse žitarice v različnih jedeh. 

Kuhamo jo podobno kot riž – dva kozarca vode na kozarec kvinoje, počakamo da zavre in kuhamo še približno 15 minut, oz. toliko da se kalček ne loči od semena. Lahko jo uporabimo kot dodatek k enolončnicam, ali pa ji dodamo nadev kot npr. rižoti ali jedem z rižem.

Kot zanimivost pa naj na koncu dodam, da je FAO - Organizacija za prehrano in kmetijstvo leto 2013 razglasila za leto kvinoje. Kvinoja je ljudi, ki prisegajo na zdravo hrano, prepričala z visoko vsebnostjo hranilnih snovi, ki jih potrebuje naše telo.

 

Prijava na e-novice

Facebook