»Jooj, kaj naj naročim?«

To je eno izmed najbolj pogostih vprašanj, ki nam jih zastavljate člani ob prevzemih. Ker je odgovor na to vprašanje težko pojasniti le v nekaj minutah (ob vsej naglici in osebnem srečanju na prevzemu), smo se odločili, da vam podamo malo bolj natančno razlago, ki jo bomo sčasoma nadgrajevali.

Prav tako pa se bomo v bodoče trudili, da vam ob degustacijah predstavimo čim več zanimivih in novih idej, ki bodo vaš vsakodnevni jedilnik, še bolj popestrile.

Osredotočili se bomo predvsem na izdelke lokalnih ponudnikov in tiste ekološke izdelke, ki po našem mnenju lahko popestrijo še tako pester nabor na vašem jedilniku. Trgovinskih izdelkov oziroma izdelkov trgovcev na debelo nismo vključili v primerjavo, saj menimo, da se ta ponudba ne more kosati z domačimi in bi bila iz vidika primerjave povsem neustrezna in nepravična.

Ker je torej v poplavi ponudbe marsikateri član pogosto v dilemi, kaj sploh naročiti, smo za vse naše zveste člane spodaj pripravili okrnjen seznam izdelkov, ki jih glede na naše izkušnje in priporočila, preprosto morate naročiti:


Lokalno sadje in zelenjava (različni lokalni ponudniki) 

Tu ne bomo izgubljali veliko besed – gozdne borovnice (šifra izdelka 11), domače maline (šifra izdelka 35), jagode (šifra izdelka 31) in seveda ostalo jagodičevje. Marelice (šifra izdelka 40), češnje (šifra izdelka 41) in še kaj bi se našlo oz. odvisno od sezone in letnega časa. 

Od zelenjave moramo izpostaviti tudi vložene šparglje (za naročilo povprašajte na prevzemu), ki ste jih lahko poskusili na naši nedavni degustaciji, potem domače kumare in bučke (šifra izdelka 1 in 30), trenutno najboljši dodatek za v solato, ki v teh vročih dneh ne sme manjkati, pa je zagotovo mlado zelje (šifra izdelka 23).

Priporočamo seveda tudi ostalo zelenjavo, odvisno od vašega okusa in želja.

 

Eko sadje ponudnika DG69 – šifre izdelkov od 1260 do 1266 ter od 1308 do 1313.

Čeprav gre za uvoženo ekološko sadje, poletje ne sme miniti brez osvežujočih eko nektarin, melon, lubenic in breskev. Zopet bolj ali manj stvar okusa posameznika …

Izdelki domačije Paternoster in Bohinjskih sirarn  –  šifre izdelkov od 42 do 53 oziroma od 58 do 65.

Prijetna domačija Paternoster vse člane vabi, da se oglasite pri njih in poizkusite domače mlečne izdelke in si za popestritev ogledate njihovo kmetijo. Nedvomno so poznani po odličnem dimljenem siru za žar (šifra 52 in 53), kremastem kajmaku (šifra 49) in dobrih domačih jajcih (šifra 48). Seveda pa so dobri tudi ostali mlečni izdelki kot so skuta, maslo, kisla in sladka smetana.

Mleko bohinjskih kmetov je zelo kvalitetno in v sirarno prihaja izključno iz Bohinja. Izmed vseh izdelkov je treba izpostaviti bohinjsko kislo mleko (šifra izdelka 64) in za tiste s specifičnim okusom sir Mohant (šifra izdelka 65). Za kuho pa je zelo primerna bohinjska kisla smetana (šifra izdelka 60).

Ovčji izdelki ekološke kmetije Konda – šifre izdelkov od 1321 do 1327.

Za tiste, ki obožujete izdelke iz ovčjega mleka, so izdelki eko kmetije Konda pravi naslov. Jogurt, ovčji sir, sirotka iz ovčjega mleka, skuta in ostali izdelki so prava izbira za ljubitelje ovčji izdelkov. Med otroci je po naših izkušnjah nedvomno zmagovalec sadni ovčji jogurt z borovnicami (šifra izdelka 1326).

Poleg ovčjih izdelkov opažamo, da so vse bolj popularni tudi izdelki iz kozjega mleka ponudnika sirarstvo Čepon. Od vseh izdelkov bi izpostavili kozji kefir (šifra izdelka 1329).

Ghee maslo od ponudnika Zavod za zdravo življenje – šifre izdelkov od 54 do 57.

Ghee maslo (šifra 54–57) je kuhano oz. prečiščeno maslo. Kot kulinarično zlato je nepogrešljiv v različnih tradicionalnih kuhinjah, zapisi o njem segajo več tisoč let v zgodovino. Njegovo vsestransko uporabo in številne zdravilne učinke so poznale že naše prababice. 

Ajdov kruh, ghee maslo in hojev med – kombinacija, ki zasvoji posameznika, da vsakodnevni zajtrk spremeni tudi v vsakodnevno večerjo :). Definitivno priporočamo, v kratkem pa vas čaka tudi degustacija.

Izdelki iz Štupnikovega mlina – šifre izdelkov od 145 do 161.

Štupnikov mlin je dandanes edini delujoči mlin v zgornjem toku reke Krke. Njegovo vodenje je leta 2011 prevzel Marjan Maver, ki znanje, izkušnje in bogato družinsko mlinarsko tradicijo uspešno povezuje z zahtevami in potrebami sodobnega časa.

Omenjen ponudnik ponuja moke visoke kakovosti po zelo ugodnih in za marsikoga sprejemljivih cenah. Moke so zares intenzivnega okusa, če bi morali izpostaviti kakšno, bi se sicer težko odločili – a vseeno, bi po našem mnenju izbrali koruzno moko (šifra 146), rženo moko (šifra 148) in ajdovo moko (šifra 145). Vsekakor je odlična tudi ajdova kaša (šifra 156) in pa koruzni zdrob oz. polenta (šifra 152) in še bi lahko naštevali ….

Izdelki ekološke kmetije Repovž - šifre izdelkov od 173 do 178.

S stoletno tradicijo, veličino preprostosti, bogastvom podeželja v prepletanju z ekološko pridelavo za vas ustvarjajo pristne okuse, ki potešijo še tako zahtevne brbončice. Specialisti za izdelki iz pire, za našo ekipo nedvomno zmagovalen njihov naslednji izdelek – pirin riž (šifra izdelka 176).

Izdelki iz Prekmurja – šifre izdelkov od 1393 do 1402 in 1349 do 1392.

Vsak, ki pozna prekmursko kulinariko, ve, kako pester nabor različnih sestavin imajo. Iz naše ponudbe moramo izpostaviti bučne izdelke oljarne Šaruga (šifre izdelkov od 1393 do 1402), med katerimi je po našem mnenju zmagovalec bučno olje (šifra 1394 in 1395). 

Na drugi strani prekmurski ponudnik Ekološki center Svit ponuja kakovostna žita in mlevske izdelke (šifra izdelkov od 1349 do 1392), ki so sprejemljivi za vsak žep. Ječmen, oves, proso, amarant, pšenica itd.  Vsekakor priporočamo, tudi njihove pirine in ajdove rezance, ajdove ričoline in valvice. 

Upamo, da smo vsaj malo zožali vaš izbor pri naslednjem naročilu. Vam pa svetujemo, da vsakič naročite oz. poskusite tudi kaj novega, sami presodite po vašem okusu in potem delite z nami na kakšen način ste živilo pripravili v kuhinji. :)

Prijava na e-novice

Facebook