Gosi prenesle genetsko spremenjene žitarice

Obstaja možnost, da so kanadske gosi raznesle genetsko spremenjena semena pšenice, ki so bila pridelana pri Centralni Eksperimentalni kmetiji, kjer opravljajo poskuse različnih poljedelščin. Sicer strokovnjaki pravijo, da je možnost za to zelo majhna, a lansko poletje so gosi pojedle skoraj vso poskusno pšenico, potem pa so svoje iztrebke, s semeni vred seveda, puščale naokoli.

Česar je strokovnjake najbolj strah je, da je v iztrebkih gosi, genetsko spremenjeno seme, še vedno živo. To lahko namreč povzroči širjenje te pšenice tudi izven kmetije, kjer so jo pridelali.

V Kanadi drugače GS pšenica ni dovoljena, saj večino gojiteljev, vključno s kanadskim pšeničnim svetom, temu nasprotuje. Menijo, da bi posledično vso kanadsko pšenico težje prodali v Evropo in Azijo. Poleg tega pa ga seveda ni kmeta, ki bi želel svojo navadno pšenico pomešati z GS ali pa s katerokoli drugo pšenico.

Nekaj podobnega se je zgodilo tudi kmetu v Oregonu, ko je odkril transgeno pšenico na svoji zemlji, medtem ko on nikoli ni gojil pšenice. Torej njegova rast pšenice ostaja nepojasnjena. A takrat sta vseeno Japonska in Južna Koreja po hitrem postopku prepovedali ameriške pšenične uvoze. 

Veliko različnih vrst rastlin je pogosto razpršenih na različnih mestih, saj ptice jejo jagode ali pa oreščke in nato skupaj z izločki spustijo tudi semena.

Na koncu so raziskave pokazale, da je možnost, da so gosi prenesle GS semena pšenice, minimalna. Ker pa so bila ta semena posajena spomladi, bi jih tudi v primeru, da semena so preživela, zagotovo pokopala zima. 

To pa ni bil prvi primer kako so gosi uničile oz. pomešale pšenične pridelke. 

 

Vir: http://www.ottawacitizen.com

Prijava na e-novice

Facebook