3. rojstni dan projekta Nakupujmo skupaj zabavno in dobrodelno obarvan

Ljubljana, 18. december 2015 – Organizatorji projekta Nakupujmo skupaj si že tretje leto prizadevamo, da omogočimo čim večjemu številu posameznikov nakup kakovostnih, okusnih in zdravih lokalnih ter ekoloških pridelkov in izdelkov po ugodni ceni, ki pa je hkrati pravična do kmetov in drugih ponudnikov. Ob svojem 3. rojstnem dnevu smo na zadnjem letošnjem druženju ob prevzemu naročenih izdelkov v sredo, 16. decembra 2015 na lokaciji Stara tržnica Šiška v Ljubljani za vse stare in nove člane pa tudi splošno javnost organizirali poseben zabavno-dobrodelni dogodek.

Kot skupnost ponudnikov, članov in organizatorjev so pripravili presenečenje drug za drugega in bili hkrati dobrodelni. Organizatorji projekta so za vse obiskovalce skupaj s ponudniki pripravili posebno pogostitev z glasbo. Obiskovalci, ponudniki in organizatorji pa so na srečanju zbrali cca. 100 kg živil in nekaterih drugih potrebščin in jih po koncu dogodka predali v roke Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje.

      

Skupinska naročanja tudi v letu 2016

Projekt se nadaljuje tudi v prihodnjem letu. Nadaljevali bodo s skupinskimi naročanji, kjer gre za preprosto zamisel, da se kupci ekoloških in lokalnih živil povežejo in na ta način ceneje kupujejo skupaj. Večja kot je skupina, večja je pogajalska moč. Zato vabijo k sodelovanju vse, ki kupujejo ekološka in lokalna živila in ob tem želijo tudi nekaj prihraniti, da se brezplačno včlanijo v skupino tukaj. Včlanitev je namreč pogoj za udeležbo v skupinskem nakupu. Ti se zgodijo praviloma do 2x na mesec, o odprti naročilnici organizatorji projekta vse člane vedno obvestijo po elektronski pošti, prvo skupnostno naročilo je predvideno že v mesecu januarju.

Prednosti skupinskega naročanja

Zdaj sodelujejo že z več kot petinpedesetimi ponudniki (kmetijami in podjetji za distribucijo lokalnih in eko živil). V ponudbi imajo sezonsko sadje in zelenjavo, moke, žita, testenine, jajca, oreščke, mlečne izdelke, med, začimbe, čaje, vino, hladno stiskana olja, superživila itd. Njihov namen ni razvrednotiti kakovosti ekoloških in lokalnih živil, temveč se s ponudnikom dogovoriti za tolikšno ceno, da se mu pridelava dolgoročno izplača. Potrošniki (člani) pa pri skupinskih nakupih praviloma prihranijo, saj so živila lahko precej ugodnejša kot denimo na eko tržnicah in specializiranih eko trgovinah, ni pa seveda nujno tako, saj je prihranek odvisen predvsem od vrste pridelka in cenovne politike ponudnika.    

Tako lahko denimo pri tedenskem naročilu 60 evrov potrošniki privarčujejo 20 evrov ali več, poleg tega imajo vse na enem mestu, tako da jim ni treba hoditi od trgovine do trgovine. Trenutno imajo registriranih 1000 članov, na skupinskih naročanjih pa ponavadi sodeluje dobra tretjina (ne nujno vedno istih) članov.

Vabljeni torej vsi zainteresirani, ki še niste včlanjeni, da to čimprej storite!

Foto: Fotogalerija z dostave 16. december 2015

Piše: Urša Dolinšek

Prijava na e-novice

Facebook