VIDEO: In komu verjamete vi?

Po objavi nedavnega prispevka Lahko po vse tem sploh zaupamo prehrambeni industriji je iz strani naših bralcev novic, prišlo do kar nekaj dodatnih vprašanj in dilem. Marsikateri bralec je namreč skeptičen do tovrstnih objav in preprosto težko verjame, da se lahko kaj podobnega dogaja tudi pri nas.

Nadvse zanimiv je bil denimo 'elektronski pogovor' z našo bralko Piko, ki je skeptična do nekaterih objav v slovenskih medijih, saj so, kot pravi, pogosto pristranski, polni nepreverjenih informacij, njihovo glavno vodilo pa ni resnica, ampak šokantnost in zvestoba temu ali onemu lobiju.  

Najin pogovor se je denimo najbolj ustavil pri naslednjem stavku iz članka Lahko po vse tem sploh zaupamo prehrambeni industriji:

"Divji in rožnato lepi lososi iz trgovskih polic so vse prej kot čisto zdravje – v bistvu ne gre za divje ribe, ampak smrdeče gojene losose, ki jih obarvajo z rožnatim barvilom in vzredijo ob številnih antibiotikih."


Postavila nam je kar nekaj vprašanj v obliki, 'če to velja za prav vse losose, ki se jih dobi na policah slovenskih trgovin, ali samo za določena podjetja' in tudi 'od kod vam te informacije' in podobna vprašanja/dileme.

Ker je odgovore na tovrstna vprašanja težko podati, vam spodaj prilagamo odličen dokumentarec francoske novinarke, ki je temeljito preiskala od kod in na kakšen način prihaja hrana iz trgovine na naše krožnike (zgodba o lososu je predstavljena na koncu v zadnjih 15. minutah, sicer pa celoten ogled videa resnično priporočamo!).

V nadaljevanju spodaj pa vam posredujemo zanimive izsledke, ki jih ne bi mogli strniti lepše in kot jih je v eni izmed svojih številk objavila revija Skupaj za zdravje človeka in narave:

V javnosti nam je losos pogosto predstavljen kot odličen vir omega 3 maščob. Vendar žal to velja za tistih borih 5% divjega lososa, ki ga na našem trgu skorajda ni možno dobiti. 95% lososa, ki je v prodaji, predstavlja gojeni losos, ki ga krmijo in tretirajo z zdravili. Njegova struktura maščob ni niti približno takšna, kakršno nam opisujejo.

Naravni losos je namreč bogat tudi z antioksidantom astaksantinom, ki ga prepoznamo po značilni rožnati barvi. Tudi tega pri gojenem ni več. Meso gojenega lososa je tako grde sive barve, da vam zagotovo ne bi ustvaril apetita. Zato industrija losose pred zakolom obarva z barvili. 

Farmacevtski gigant Hoffman-La Roche je glavni ponudnik rožnatih barvil, s katerimi se barva lososovo meso. Na voljo je celotna paleta, od svetlo rožnatih do močno rožnatih tonov. Enako velja za piščance iz masovne reje. Tudi njihovo meso je sivo, zato krmi pred zakolom dodajajo rumeno barvo, ki gre bolje v promet. 

Torej, komu verjamete vi?

Prijava na e-novice

Facebook