Preveč plastične embalaže - resnice in zmote!

4. februar 2016 - Zvesti člani Nakupujmo skupaj ste nas, organizatorje, že večkrat opozorili na problematiko plastičnih vrečk na naših organiziranih sredinih dostavah vaših naročil. Tudi ekipa prostovoljcev in nekateri ponudniki se zavedajo dejstva, da je potrebno plastične vrečke in drugo embalažo zmanjševati oz. jo vsaj pravilno ločevati. Žal pa marsikateri ponudniki velikokrat zaradi stiske s časom, finančnih razlogov in lažjega razdeljevanja vaših naročil nimajo druge možnosti, kot da za vas pridelke pripravijo prav v plastičnih vrečkah. Zato smo se odločili, da vam poskušamo na enem mestu podati vse informacije okrog te problematike.

Vse ponudnike pred vsako oddajo opozorimo tudi na to, da naj dvakrat premislijo, predno se odločijo za plastične vrečke, a na koncu je odločitev na njihovi strani. Moramo pa poudariti, da kar nekaj naših ponudnikov uporablja papirnate vrečke, najde pa se tudi kdo, ki ima svoje pridelke zložene na stojnici in po gajbicah brez vrečk in vas potem sproti sprašuje, če potrebujete vrečko. Tako imate konec koncev vsi člani pri naročanju vseeno nekaj izbire – lahko se odločite za ponudnike, ki so pri tem bolj ozaveščeni in naročate le pri njih. Vemo, da tudi zgledi vlečejo. Morda pa jim bodo tako sledili tudi drugi ponudniki. Spremembe se namreč ponavadi ne zgodijo čez noč, sploh, če niso “nujne”. In še ena ideja za malce bolj drzne: lahko poskusite na licu mesta prevzete pridelke pretresti iz plastičnih vrečk, v katerih jih dobite, v svoje košare, plastične vrečke pa nato takoj vrnete ponudniku nazaj, se mu za njih prijazno zahvalite in mu tako na malce protesten način poveste, da jih ne potrebujete.

Po drugi strani pa bi radi izpostavili tudi nekaj dejstev, ki bodo morda vsem članom odprli širši pogled na to tematiko.

Vsi vemo, da je vožnja z avtomobilom precej neekološka. Sedaj pa si predstavljajte, da bi organizatorji skupnostnih nakupov vse člane prosili oz. celo prisilili v to, da se na prevzeme lahko pride le s kolesi (in da od sedaj avtomobili niso več dovoljeni), ker podpiramo varovanje okolja in želimo dajati drugim zgled, da se nam pridružijo pri tem. Morda se sliši malce pretirano, a primerjava je vsekakor na mestu, se vam ne zdi? :)

Ko plastično vrečko že imamo, pa tudi nekaj o alternativah

Sedaj pa še nekaj dejstev o pravilni uporabi plastičnih vrečk ter o dveh alternativah plastičnim nakupovalnim vrečkam, ki jih trgovci nasplošno radi uporabijo in se s tem oglašujejo kot okoljsko zavedni (pa se res?) (povzeto po gradivu Društva Ekologi brez meja):

Če se le da, se plastičnim vrečkam izognemo in imamo vedno s seboj svojo nakupovalno vrečko za večkratno uporabo. Če se plastičnim vrečkam ne moremo izogniti, pa je spodaj nasvet o njihovem pravilnem ravnanju, ki ga verjetno že vsi poznamo, pa se v praksi vseeno mnogokrat ne pokaže tako.

Plastično vrečko lahko med drugim uporabimo doma za ločevanje odpadkov, na samem mestu ločevanja pri ekološkem otoku pa ne pozabimo vsebine v plastični vrečki ločiti od nje (če gre za vsebino, ki ni plastična, saj plastična vrečka v zabojnik za steklo, papir ali bio odpadke kot tudi v mešane odpadke, ne sodi, sodi le v zabojnik za embalažo). Plastične vrečke spadajo le v zabojnik za embalažo, saj le tako zagotovimo, da bodo odšle v nadaljnjo predelavo in ne bodo končale v naravi, kar je dejansko njihov največji problem.

Papirnate vrečke

Papirnate vrečke pri sami izdelavi porabijo več vode (in jo tudi onesnažijo!) in energije kot se je porabi pri izdelavi plastičnih vrečk, so pa zato v naravi razgradljive, kar plastične vrečke niso. A vseeno: da opravičimo njihov nastanek in porabo naravnih virov in energije, jih moramo uporabiti vsaj 3x.

Le malo papirnatih vrečk je narejenih iz recikliranih ali alternativnih vlaken. To pa seveda pomeni, da se vseeno požaga veliko dreves za proizvodnjo takšnih vrečk. Res je, da je danes vse več zbirališč papirja, vendar pa lahko papir dejansko recikliramo le nekajkrat.

Papirnate vrečke zato, če jih uporabljamo, najprej dejansko porabimo do konca njihove vzdržljivosti, preden jih damo v recikliranje. Papirnata vrečka se lahko reciklira do 7x, nato recikliranje ni več možno. Vlakna se namreč s časoma razgradijo in niso več zmožna držati papirja skupaj.

Biorazgradljive vrečke

Potrebno je razlikovati med dvema vrstama biorazgradljivih vrečk.

Vrečke iz biorazgradljivega materiala: iz koruznega ali krompirjevega škroba se razgradijo pod določenimi pogoji. Če pridejo npr. na odlagališče odpadkov, kjer teh pogojev ni, saj odlagališče ne dovoli vstopa vode in zraka, se ne bodo razgradile. Za razpad je namreč potrebno, da pridejo do njih mikroganizmi, ki so v zraku ali vodi. Biorazgradljive vrečke so tako primerne za bio odpadke, saj gredo lahko skupaj z njimi v zabojnik za bio embalažo ali na kompost.

Radi bi izpostavili še dejstvo, da so biorazgradljive vrečke pogosto narejene iz prehranskih poljščin, ki pa jih marsikje primanjkuje, tako da je uporaba takih vrečk precej sporna.

Druga stvar pa so triki prodajalcev oz. trgovcev, ki oglašujejo določene vrečke kot biorazgradljive, a to niso. V proizvodnji plastičnim vrečkam dodajajo snovi, ki pospešijo razpadanje na manjše delce in tako dajo le vtis o biorazgradljivosti.

Še nasvet za konec

Upamo, da smo sedaj malce bolj na široko predstavili problematiko plastične embalaže na naših dostavah in da smo vam dali vsaj kak namig, kako naprej. Želimo, da veste, da se organizatorji vseskozi trudimo po svojih najboljših močeh tudi na področju odpadkov, zato vedno spodbujamo vse člane, da prinašajo nazaj gajbice in škatle, kar pa še vedno počne premalo članov, saj jih skoraj vedno zmanjka. Morda bi na tem mestu izpostavili tudi dejstvo, da je zelo pomembno vso embalažo, ki jo večkrat uporabljamo, kdaj oprati s tekočo vodo (gajbice in vrečke), sicer kaj hitro postanejo leglo raznih bakterij.

Veseli smo, da nas je vedno več takšnih, ki skrbimo za varovanje našega okolja po svojih najboljših močeh. Naj se ta “tok” ne ustavi!

Piše: Urša Dolinšek

Prijava na e-novice

Facebook